30 april 2021

Jeg har lavet to ret enkle lænsepumper. De er lavet af brædder i 3/4” fyr, sømmet sammen med blanke søm. Jeg har sømmet et tyndt dækbrædt på, der skal hjælpe med at tætne samlingerne i selve pumpehuset. 

Den ene pumpe skal monteres i forlukafet og stikke 1/8” eller lignende over dækket, som den går igennem i styrsbordsside agten for ruffet. Pumpestangen har derfor et mindre håndtag, så den kan sænkes helt ned i pumpehuset, så det ikke fisker skøder og andet. Vandet pumpes direkte ud på dækket.

Den anden pumpe skal sidde på agterparten af damtragten, og monteres så låget på pumpehuset er lig overkanten af damlugen. Der skal derfor skæres ud, så åbningen i pumpehuset kan pumpe vandet direkte ud i dammen.

I bunden af pumpehusene er der boret et hul, hvor der er sat en slangestuds i. Ovenfor hullet er sømmet en læderlap inde i selve pumpehuset, der fungerer som kontraventil. På pumpestængerne sidder en læderlap støttet af en stor, galvaniseret skive, holdt fast af to møtrikker, der er en anelse større end pumpehuset. Når pumpestangen trækkes op, suger pumpehuset vand ind, og læderlappen i bunden forhindrer, når pumpestangen trykkes ned, at vandet skubbes ud af pumpehuset igen.


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar