09 oktober 2016

"Svalen" ved værftet med mesan, storsejl, topsejl og stagfok.
Efter de første testsejladser på fjorden, her ved værftet i Hobro, da oprigningen var på plads, storsejlet gået efter ved de i top- og forlig, syede kordelstropper (enkelte steder var det gamle storsejl så mørnet, at der skulle stoppes efter med nål og tråd, nødtørtigt), kunne tilløbet til sejladsen mod Ærø tages, bådens "hjemkomst", at slutte den cirkel, hele restaureringen har været rettet mod, at lade fartøjet anduve og fortøje i Strandbyen havn i Ommel på Ærø, 86 år efter Kresten Hansen Rasmussen erhvervede båden til fiskeri fra selvsamme fiskerleje.

Selve riggen og sejlene fulgte med båden, da jeg i sin tid påbegyndte restaureringen. Niels Erik Kjøller, fra hvem jeg overtog skroget, havde gemt masterne i Marstal Sejlklubs masteskur, og sejlene, der alle er af bomuld, havde han haft hjemme på sit loft, tørt og godt.

Fortøjet i Strandbyen havn på Ærø efter ca. 160 sømil for sejl.
For en sommer siden, fik jeg gået sejlene efter på græsplænen hjemme ved mine forældre, og nu, da de blev sat første gang på båden, i en let vind fra sydvest, det nænsomme sejlpres, der skubbede båden over, gav den hurtig fart, og til trods for de gamle, tunge, posede bomuldssejl, skød båden alligevel god fart.

Artikel i Fyns Amts Avis d. 8. oktober.
Sejladsen til Ærø forløb over seks dage, og begyndte torsdag eftermiddag til fyraften, hvor jeg med min lillebror ved roret suste ud af fjorden til Mariager, smed anker for natten, og tidlig næste morgen fortsatte vi til Grenå.

Om lørdagen gik vinden i syd, vi krydsede et stykke, men lænsede tilbage for natten med vejrmeldinger på kraftig regn, lokalt med torden.

Om søndagen stod min lillebror af, imidlertid var min yngste fætter påmønstret, og vi fortsatte i den nu friskende østenvind til Samsø langs Djurslands kyst.

Blæst inde i Mårup, kom vi først videre til Æbleø sent på aftenen mandag, og med vinden drejende til nordøst, strøg vi til Skærbæk om tirsdagen, hvor min fætter gik i land.

Selv fortsatte jeg til Lyø, kastede anker for natten, og den følgende morgen, onsdag, fortsatte jeg indenom Avernakø, ud på sydsiden af Drejø, ind på det grunde vand ved Nyland syd for Egholmene, og godt middag, kunne jeg stryge storsejl og fok, og anduve Strandbyen havn i farten fra pålandsvinden mod riggen.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar